Calle Ocho

Vrouw en paard benoemen

Naam:
Locatie: Netherlands

zaterdag, januari 05, 2008

T’is alt wè....

Het verschijnsel “Hengst” maakt de tongen nogal eens los. In de vorm van dekhengst zijn het vaak zeer gewaardeerde melkkoetjes. Als fokker je hengst goedgekeurd krijgen is een heel streven. In de publieke opinie vaak overgewaardeerd, alsof het vaderdier de enige is die zijn genen doorgeeft.
Er was een tijd dat je ze nooit zag. Hengsten kwamen niet in de wei of buiten, zij stonden in een donker stalletje achteraf. Men was van mening dat hengsten uiterst gevaarlijke beesten zijn, ontembaar, onvoorspelbaar. Ik zal niet ontkennen dat een hengst een andere aanpak nodig heeft dan een ruin of merrie, maar het hoeft ook weer niet overdreven te worden. De tijd dat een hengst gezien werd als een gevaarlijk dier is een heel eind over. Je kunt je tegenwoordig met een hengst op wedstrijd vertonen zonder dat er meteen hel en verdoemenis over je uitgeroepen wordt.
Ook een hengst is opvoedbaar. Het kost wat meer moeite maar het kan. Ik denk dat als je een dier van jongs af aan zo socialiseert dat merries geen exotische diersoort voor hem worden, maar een gewoon verschijnsel in het dagelijks leven. Alleen wel een waar je niet mee mag “spelen” er al een boel ellende voorkomen wordt. Dan spreek ik over ellende voor het beest wat nooit buiten mag komen, altijd alleen staat. En gedoe voor de eigenaar, die nergens stalling kan vinden of scheef aangekeken wordt met dat gevaarlijke beest.
Ik had graag gezien dat Ocho hengst was gebleven. Toen hij kwam was het nog zo’n baby. Hij had echt nog geen idee van zijn hormonen. Ik heb hem al vrij snel laten ruinen omdat de staleigenaar geen hengsten op stal wilde. Daar heb ik toch wel spijt van. Ik had graag gezien dat hij zich wat langer had mogen ontwikkelen. De beslissing had ook nog genomen kunnen worden als hij zijn hormonen ontdekt had en duidelijk geworden was of hij veranderen zou in een draak of een beleefde hengst. Aan de andere kant, als ik hem nu zie spelen met de andere ruinen in de wei dan zou ik weer niet willen dat hij dat had moeten missen.

4 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Door al dat gespeel zie ik Bradaigh nu juist weer meer 'hengstengedrag' vertonen. Die wist niet eens dat ie een mannetje was, is helemaal vroeg geruind. Dus dat zie ik graag.

Ben het verder helemaal met je eens en tegelijk ook heel blij dat Bradaigh zo'n leuk speelkameraadje in de wei heeft!

4:35 p.m.  
Anonymous Anoniem zei...

Deze foto past beter!! :)

12:53 a.m.  
Anonymous Anoniem zei...

Hier blijven de meeste hengsten hengst. En die lopen ook gewoon in de lessen mee met de andere paarden. En de allerbraafste van stal was Canastero, een hengst die verschillende paardedames op stal een veulen heeft geschonken. Als er iemand voor het eerst kwam rijden dan leerde hij dat op Canastero!

8:03 a.m.  
Anonymous Anoniem zei...

Heb eigenlijk wel een beetje het zelfde als Mrie aan de ene kant erg jammer dat Dycus geruind is ook aangezien het een toevoeging voor het stamboek zou zijn maar aande andere kant vind ik het heerlijk om buiten terijden ,op wedstrijd tegaan ,lekker om hem te zien genieten van zijn speel maatjes (ene dekken doet hij toch nog wel !)

12:50 p.m.  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage